Programma 20 februari 2022

 terug naar jaaroverzicht

Lunchconcert 20 februari 2022 Michal Buczkowski (viool) en Andrew Wright (piano/orgel)

Op weg naar weer een fysiek lunchconcert komt het bericht de cellist Francesco Mastromatteo alsnog niet naar Nederland komt. Andrew Wright is daarop gelijk in actie gekomen en heeft de violist Michal Buczkowski uitgenodigd. Samen brengen zij een programma van Franse componisten uit de laat-romantiek, d.w.z. met muziek uit het einde van de periode 1815-1910. 

 

Het programma omvat:

 

Marcel Dupre: Vioolsonate in G-klein

  1. Allegro
  2. Andantino
  3. Presto

Guillaume Lekeu: Vioolsonate in G

  1. Très modéré – Vif et passione
  2. Très lent
  3. Très animé
  • Marcel Dupre (leerling van Louis Vierne, die samen met Cesar Franck gestudeerd heeft) is een van de meest beroemde en meest gespeeld componisten van orgelmuziek. Zijn orgelwerken zijn uitdagend en benutten de virtuositeit en de mogelijkheden van een orgel tot een historisch hoogtepunt. In tegenstelling tot zijn beroemde orgelwerken is zijn vioolsonate totaal onbekend. Deze vioolsonate is een verrassend levendig en leuke stuk dat eigenlijk tot het standaardrepertoire zou moeten behoren. Er zijn geen opnames van deze sonate dus het lunchconcert op 20 februari is een van de weinige kansen om dit mooie muziekstuk te horen.
  • Cesar Franck was meester componist en organist en een inspirerende docent voor talloze beroemde (leerling-)componisten. In zijn ogen vond Guillaume Lekeu zijn meest getalenteerde leerling. Lekeu kreeg van de violist Ysaye (ook opdrachtgever voor de beroemde Franck vioolsonate) om een vioolsonate te schrijven. Het resultaat daarvan was een onvergetelijk meesterwerk, vol meeslepende melodieën, kleurrijke harmonieën, en spannend verhaal lijnen. Lekeu is jong gestorven op de leeftijd van 24 jaar, maar zijn vioolsonate is een tijdloos meesterwerk dat inspireert, verrast, en boeit.