Programma 25 april 2021

 terug naar jaaroverzicht 

Foto’s concert 25 april 2021:

Programma 25 april 2021

Sinelime Quartet o.l.v. Clara Sawada met werken van J.S. Bach, een arrangement van Clara Sawada van een muziekstuk van C.P.E. Bach en een compositie van F.J. Haydn.

We gaan op reis door de geschiedenis van de vioolkwartetmuziek in de 18e eeuw in Duitsland.

We beginnen bij het hoogtepunt van de  Barok: “Die Kunst der Fuge” van Johann Sebastian Bach, gevolgd door een korte selectie van zijn fuga’s gecomponeerd voor 4 stemmen.

In de Barok was het spelen van vioolkwartetten – zonder de aanwezigheid van een basso continuo-   bedoeld voor entertainment. Dit monumentale werk past  perfect bij de instrumenten van dezelfde “familie”. Dit vraagt van de uitvoerende musici helderheid van toon en evenwicht in de vier muzieklijnen, zodat ze allemaal even belangrijk zijn.

Daarna maken we met de  Fuga in E groot van Carl Philipp Emanuel Bach een stap voorwaarts in de tijd. Het is een hommage  aan zijn vader, maar Carl Philipp Emanuel was zich ervan bewust dat de esthetische smaak intussen een andere weg was ingeslagen: de Galante Stijl, gekenmerkt door elegantie en verfijning.

Onze reis eindigt met een absoluut meesterstuk ‘Sunrise’, gecomponeerd door de zgn. ‘vader van het viool-kwartet’, Franz Joseph Haydn. Dit stuk is een uitstekend voorbeeld van de nieuwe manier waarop voor vioolkwartetten geschreven werd in die periode. Dit stuk, gecomponeerd in 1797 kent de vorm van een sonate en vertoont duidelijke kenmerken van de Weense School. Het benadert niet alleen perfectie in vorm maar ook in sfeer, waardoor bij de luisteraar het beeld van een ontwakende nieuwe dag ontstaat. Dè manier waarop naar we hopen ook voor ons in deze bijzondere tijden de zon weer volop gaat schijnen: Sunrise.

 

  1. J. S. Bach (1685 – 1750) – Die Kunst der Fuge, BWV 1080
  2. Contrapunctus I a 4
  3. Contrapunctus IV a 4

III. Contrapunctus VI In stilo francese

  1. Contrapunctus IX alla duodecima
  2. Contrapunctus X alla decima
  3. Contrapunctus XI a 4

VII. Choral a 4. Wenn wir in hoechsten Noethen. Canto Fermo in Canto.

 

  1. C. P. E. Bach (1714 – 1788) – Fugue in E-flat, WQ.119/6, H.102 (arr. Clara Sawada)

 

3 .F. J. Haydn (1732 – 1809) – Quartet IV in B flat, Op. 76, “Sunrise”

  1. Allegro con spirito
  2. Adagio

III. Menuetto. Allegro

  1. Finale. Allegro, ma non-troppo

 

Sinelime Quartet

Violin/viola: Aleksandra Kwiatkowska, Clara Sawada, Pietro Battistoni

Cello – Blanca Martín Muñoz