Programma 4 juni 2023

4 juni 2023: Pianoconcert Andrew Wright

Een feestelijke verrassing op 4 juni: Andrew Wright wordt op die dag 40 jaar. Ter ere daarvan geeft hij een pianoconcert waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd: vrienden, bekenden, gemeenteleden en buurtbewoners, kortom iedereen is van harte welkom.

Ook dit concert is vrij toegankelijk. Aanvang 14.30 uur. De opbrengst van de vrijwillige collecte gaat in zijn geheel naar ‘Muziek in de Koningkerk’ om  ook in de toekomst mooie concerten te kunnen blijven aanbieden.

Het programma van dit concert draait om de componist Johannes Brahms (1833 – 1897).

Brahms: Variaties op een thema van Schumann, op. 9
Brahms: Varieties op een Hongaarse Lied, op. 21
Brahms: Sonata nr. 2 in Fis-klein
I. Allegro non troppo ma energico
II. Andante con espressione
III. Scherzo: Allegro – Poco più moderato
IV. Finale: Sostenuto – Allegro non troppo e rubato – Molto sostenuto

 

In dit concertprogramma staat de ontmoeting tussen de jonge Johannes Brahms en Clara Schumann centraal. Zij was getrouwd met de componist Robert Schumann en werd later -nadat Robert Schumann een einde aan zijn leven had gemaakt – de grote liefde van Johannes Brahms. De beide heren hadden als componist bewondering voor elkaar. Johannes Brahms heeft in opus 9 een stuk van Robert Schumann gebruikt als thema voor een intieme en wonderschone set aan variaties. De sonate nr. 2 in Fis-klein heeft Brahms als jonge componist/pianist voor de eerste keer bij de familie Schumann thuis gespeeld en gewijd aan de vrouw des huizes, Clara Schumann. Tussen deze stukken in kunt u luisteren naar vrolijke, opgewekte en zonnige variaties op een Hongaarse lied.